Teknolojiye Bağımlı Çocuklar

26.10.2018 264

Dijital dünyada doğan çocukların teknolojiye bağımlılığı artıyor. Çocuğumuzun teknolojiye bağımlı olup olmadığını nasıl anlarız? Peki, çocuğumuzun teknolojiye olan bağımlılığını nasıl azaltabiliriz?

 

Günümüz dünyasında çocuklar dijital olarak doğuyor. Bebeklerden gençlere kadar, bütün çocukların, sosyal bağlantı, eğitim, iletişim, kolaylık ve eğlence için çeşitli araçlar kullanarak teknoloji dünyasında gezinme becerisine sahip oldukları görünüyor. Sınıflar bilgisayarlardan interaktif akıllı tahtalara kadar teknoloji ile dolu ve aileler evlerine bir dizi teknolojiyi davet ediyor. 

 

Teknolojinin getirdiği birçok avantajın yanı sıra, çocukların teknolojiyle geçirdiği zaman ve çocukların teknolojiyle sahip oldukları etkileşim türleri konusunda endişe artıyor. 

 

Avustralya İletişim ve Medya Kurumu, 2007´de çocukların günde ortalama beş saat teknolojiyle zaman geçirdiklerini belirtti; ve bu rakam, akıllı telefonların ve diğer elektronik cihazların yaygınlaşmasıyla muhtemelen arttı. Aslına bakarsak, Nisan 2012´de Avustralya İstatistik Bürosu, 5-14 yaş grubundaki çocukların yaklaşık üçte birinin kendi cep telefonlarına sahip olduğunu bildirdi. Çocukların teknolojiyle geçirdikleri zamanın artması, bununla birlikte dışarıda geçirdikleri zamanın azalmasına bağlı olarak; aşırı teknoloji kullanımı ile çocukların duyusal ve motor becerilerindeki gecikme ve akademik başarılarındaki azalma arasında bağlantı kurulduğu düşünülüyor.

 

Çocuğumun teknolojiye bağımlı olup olmadığını nasıl anlayabilirim?

Avustralya Hükümeti Sağlık ve Yaşlanma Rehberi, 2 yaşın altındaki çocukların televizyon izlemeye veya DVD, elektronik oyun veya bilgisayar gibi diğer elektronik ortamları kullanmaya zaman harcamamasını öneriyor. 2-5 yaş arasındaki çocukların bu faaliyetleri günde bir saatten daha kısa olmalı ve 5 yaş ve üstü çocukların ise bu faaliyetleri gerçekleştirmesi için 2 saat veya daha kısa bir süre ile sınırlandırılmalıdır.

 

Çocuğunuzun teknoloji ile çok fazla vakit geçirdiğini gösteren bazı önemli işaretler şunlardır:

 

•Zamanının çoğunu teknoloji ile meşgul olarak geçirmesi diğer günlük görevlerini tamamlamasını etkiler.

•Kardeşleri ile vakit geçirmek ya da dışarıda oynamak gibi önceden tercih ettiği aktivitelerden çekilmesi.

•Aileden ya da arkadaşlardan uzaklaşması

•Yemek sırasında teknoloji kullanmayı talep etmesi ya da böyle bir istekte bulunması.

•Teknoloji kullanımına sınırlamalar getirildiğinde öfkeli ya da rahatsız olması.

 

Teknolojiyle ilgili sorunlar ve önerilen stratejiler

Araştırmalar, evde teknoloji kullanımı için günde 2 saat harcamanın çocukların genel gelişimini olumsuz etkileyebileceğini gösteriyor. Bazı ortak problemler şunlardır:

 

1.Sosyal, duyusal ve fiziksel gelişimde geri kalma

Çocuklar aktif olmalı, duyularını harekete geçirmeli ve fiziksel ve psikolojik açıdan gelişmesi için sosyal fırsatlara sahip olmalıdırlar. Örneğin, teknoloji ile çok fazla vakit geçiren çocukların motor becerilerini karşılamada başarısız oldukları gözlemlendi. Avustralyalı çocukları dahil eden yakın tarihli bir araştırma, 2-5 yaş arasındaki çocukların çoğunun bisiklet sürmek gibi yaşına uygun aktiviteleri gerçekleştirmek yerine çoğunlukla bilgisayar oyunları oynadıklarını gösteriyor.

 

Bazı faydalı ipuçları şunlar olabilir:

 

•İyi bir örnek oluşturun. Kendi sınırlarınızı belirleyin ve bunu çocuğunuza gösterin. Örneğin, aile üyeleri için akşam yemeğinde hiçbir telefon veya teknoloji kullanılmayan bir aile kuralı oluşturun.

•Çocuğunuza beceri kazandırın. Çocuğunuzun teknoloji ve teknoloji dışı zamanı yönetmek için baş edebilme becerileri geliştirmesine yardımcı olun. Örneğin; çocuğunuzun yeteneklerini ve ilgi alanlarını keşfedin ve bunları teşvik edin. Özellikle de çocuğunuz teknoloji olmadan kendini eksik hissettiğinde, çocuğunuzun problem çözme becerileri geliştirmesine ve bunları kullanarak uygulama yapmasına yardımcı olun.

•Aile gelenekleri oluşturun. Teknoloji ile bağlantıyı kesip ailece vakit geçirin. Teknoloji kullanımına dahil olmadan, çocuklarınızı beyin fırtınası yapabilecekleri aktivitelere dahil edin ve bunları düzenli olarak tekrarlayın.

•Çalışmama süreleri planlayın. Çocuğunuzun programı olmayan haftalarında, iyi bir zaman geçirdiğine emin olun. Örneğin; çocuğunuzun bahçede, parkta veya sahilde, teknolojiye bağlı olmadan oynamasına yardımcı olun. Arkadaşlık ve sosyal becerileri geliştirmek için çocuğunuzun arkadaşlarını davet edin. Çocuğunuzla etkileşimde bulunun. 

 

2.Stres seviyelerinin yüksekliği ve şiddete maruz kalınması

Teknolojiyi aşırı kullanan çocuklar, yüksek kalp hızı, hızlı tempolu nefes alma, işitme ve görme problemleri gibi yüksek stres durumlarında görülen fizyolojik değişikliklerle karşılaşırlar. Buna ek olarak, şiddet içerikli sanal oyunları oynama, çocuklarda saldırganlığın artması ve empati becerilerinin azalmasıyla bağlantılı olduğunu ve bu oyunların çocukları şiddete karşı duyarsızlaştığı ileri sürüldü.

 

Bazı faydalı ipuçları şunlar olabilir:

 

•Rahatlama zamanları ayarlayın. Çocuğunuzun teknoloji içermeyen rahatlatıcı bulduğu şeyleri keşfedin ve bu etkinliklere düzenli olarak katılmak için zaman ayırın.

•Seçici olun. Çocuğunuzun oynadığı oyunların ona uygun olup olmadığına karar verin ve belirli sınırlar oluşturun. Çocuğunuz şiddet içeren bir oyun oynuyorsa, direk olarak çocuğunuzla konuşun. Çocuğunuzun oyunu nasıl görebileceğini tartışın.

 

3.Okulda geri kalma

Teknolojinin aşırı kullanımının çocukların akademik performansı üzerinde olumsuz etkilere neden olduğu bulunmuş. Çocuklar genelde teknoloji kullanımlarını kendi kendine kontrol etmeyi beceremiyorlar; bu da ödev ve okuma gibi günlük görevlerin tamamlanmadığı veya gerekli süre verilmediği anlamına gelebilir.

 

Bazı faydalı ipuçları şunlar olabilir:

 

•Kısıtlamalar ve sınırlar koyun. Çocuğunuzla günde teknoloji ile ne kadar zaman harcayabileceği üzerine pazarlık yapın ve ona sadık kalın. Çocuğunuzun teknolojiyi nasıl kullanacağını ve teknoloji dışı zamanı nasıl planlayacağını seçmesine yardımcı olun. Teknolojiyi bir ödül olarak kullanmaktan kaçının.

•Bilgisayar tabanlı ödevleri izleyin. Çocuğunuzun bilgisayarda tamamladığı ödevlerden haberdar olun ve ödevlerini yaparken odaklanmalarına yardımcı olun.

•Çocuğunuza ödevlerini okumak ve yardımcı olmak için zaman ayırın. Ev ödevini tamamlama konusunda zorluklar yaşıyorsanız ve evde okul tabanlı görevlere ilgi duyuyorsanız, okulla konuşun.

 

4.Uyku güçlüğü gibi diğer psikososyal zorluklar

Özellikle çocuklar, siber zorbalık ya da cinsel içerikli mesajlaşma gibi bazı durumlarda kişisel güvenlik risklerine maruz kaldıklarında, teknolojinin aşırı kullanımı, uyku güçlükleri ve artan kaygı, depresyon ve yalnızlık ile ilişkilendirilir.

 

Bazı faydalı ipuçları şunlar olabilir:

 

•Kendinizi geliştirin. Çocuğunuzun hangi teknolojiyi kullandığını ve o teknolojide ne yaptıklarını bilin. Çocuğunuzun facebook´taki arkadaşı olun, onların Tumblr hesabına bakın, aradıkları web sitelerini ve oyunlarını öğrenin. Çoğu cihaz ebeveyn kontrollerine sahiptir ve evinizin ortak alanlarında teknoloji kullanımını sürdürün.

•Kesin olarak uyku zamanı rutinleri ve sınırları oluşturun. Araştırmalar, uykudan önce bilgisayar kullanan çocukların uykuya dalmaya sürelerinin uzun olduğunu, daha düşük kaliteli uykuya sahip olduklarını ve gün boyunca dikkatlerinin daha kolay dağıldıklarını ve yorgunluk yaşadıklarını ileri sürüyor. Gece boyunca tüm aile bireylerinin teknolojik aletlerini şarj edebilmesi için evinizde ortak bir alanda şarj istasyonu oluşturun.

•Yardım arayın. Çocuğunuzla ilgili kişisel bir güvenlik riski belirlerseniz veya çocuğunuz bir zihinsel sağlık bozukluğu semptomları yaşıyorsa profesyonel yardım isteyin.

Kaynak: http://www.vitaminogretmen.com/egitimyazilari/1273