SINAVDAN BİR GÜN ÖNCE NASIL VERİMLİ DERS ÇALIŞILIR?

SINAVDAN BİR GÜN ÖNCE NASIL VERİMLİ DERS ÇALIŞILIR?

27.10.2018 475

Sınava çalışmayı son güne ertelediyseniz o kadar da korkmanıza gerek yok. Bir gecelik çalışma ile uzun süreli belleğinize pek bir şey katamayacak olsanız da, yazının devamında bahsettiğimiz teknikleri kullanarak sınavdan geçerli not almanızı sağlayacak bilgileri öğrenmeniz mümkün.

Sınavdan bir gece önce nasıl ders çalışmalısınız?

  • Besleyici bir yemek yiyin ve çalışmanızı daha sonra bölmemek adına önceden birkaç sağlıklı atıştırmalık hazırlayın.
  • Çalışma materyalleriniz (kalem, not kağıdı, fosforlu kalem vb.) ve ders materyallerinizle (ders notları, örnek sorular, çalışma kağıtları, ders kitapları vb.) birlikte rahat bir çalışma ortamı oluşturun.
  • 30 ila 45 dakika arası çalıştıktan sonra 5 dakika ara verin.
  • Çalıştıklarınızı hatırlayabilmeniz için not alın ve hafızanıza yardımcı olabilecek ipuçlarından yararlanın.
  • Ezberlemek yerine anlamayı amaçlayın.
  • Üçüncü bir kişiye çalıştığınız fikirleri ve kavramları açıklayın.
  • İyi bir uyku çekin.

 

Fiziksel ihtiyaçlarınızı giderin

Beyin ile vücut birbirine bağlı hareket eder, bu nedenle çalışmaya başlamadan önce vücudunuzun ihtiyaçlarını gidermek iyi bir fikir. Tuvalete gidin, su veya çay için ve sizi rahatsız etmeyecek bir şeyler giydiğinizden emin olun (sizi kaşındıran ya da sıkan bir şey giymeyin). Odaklanmak ve sakinlik, verimli bir çalışma için vazgeçilmezdir; bedeninizi de ders çalışmaya hazırlamak ve başka kaygılarınızı zihninizden çıkarmak için derin nefes almayı ve yoga egzersizleri yapmayı deneyebilirsiniz. Bu hazırlıkların asıl amacı, bedeninizin size engel değil destek olmasını sağlamak. Böylece, çalışmanıza olan odağınızın bozulması için bir mazeretiniz olmaz.

Ders çalışmadan önce ya da çalışma sırasında bir şeyler atıştırmak yardımcı olabilir, ancak akıllıca seçimler yapmalısınız. İdeal olan, çok fazla şeker ya da karbonhidrat içeren ve enerji patlamasına yol açabilecek yiyecekler tüketmemeniz. Bunun yerine, akşam yemeğinde yumurta gibi yüksek protein değerine sahip yiyecekler tüketin, yeşil çay için ve birkaç parça bitter çikolatayla öğününüzü tamamlayın. Beyninize düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu şeyleri verdiğiniz takdirde, işinize odaklanmanız ve edindiğiniz bilgilerin işlenmesi her zaman daha kolaydır.

Ders çalışmaya başlamadan önce yemek yemenizin bir başka iyi yönü de, acıkmanızı (dolayısıyla dikkatinizin dağılmasını) ve çalışmayı erken bırakmanızı engellemesi. İlerleyen saatlerde midenizin kazınması ihtimaline önceden hazırlıklı olun. Çalışma alanınızda, midenizi rahatsız etmeyecek kuruyemiş ya da kuru meyve gibi besleyici atıştırmalıklar bulundurun. Cips gibi işlem görmüş gıdalardan ve yedikten bir saat sonra sizi rahatsız etmeye başlayacak gizli şeker içeren granola gibi yiyeceklerden uzak durun.  

Adım adım ilerleyin

Organize olmakla başlayın. Gireceğiniz sınavla ilgili sahip olduğunuz tüm materyalleri – notlar, çalışma kağıtları, kitaplar, projeler – hazırlayın ve masanıza anlayacağınız bir şekilde yerleştirin. Bunları konuya göre, kronolojik olarak ya da işinize yarayacak başka bir şekilde düzenleyebilirsiniz. Fosforlu kalemler ya da not kağıtları kullanmayı seviyor olabilirsiniz. İşin aslı, organize olmanın tek bir yolu yok: Ders materyalini anlamanıza yardımcı olacak sistemi kendiniz bulmalısınız.

Sınavdan bir gece önce, sınav konularını ana hatlarıyla biliyor olmanız gerekir. Bu, son geceki amacınızın, bilgilerinizi gözden geçirmek ve tazelemek olması gerektiği anlamına geliyor. Öğretmeniniz çalışmanıza yardımcı olması için bir kılavuz kaynak önerdiyse bununla başlayın ve kendinizi test edin. Kaynaktaki bir öğeyi hatırlayamıyorsanız kendi materyallerinize bakın ve bu bilgiyi not edin. Başka türlü hatırlayamayacağınız bilgiler için hafızanıza yardımcı olabilecek ipuçlarından faydalanın, ancak her şeyi ezberlemeye çalışmaktan kaçının: Düz bilgileri hatırlamak birbirine bağlı fikirlerin oluşturduğu bir bilgi ağına sahip olmaktan çok daha zordur.  

Kılavuz kaynağınız yoksa veya ona çalışmayı bitirdiyseniz, notlarınızı ve çalışma kağıtlarınızı öncelik sırasına koyun. Sınavlarda tarih ile isim bilginizi ve kelime dağarcığınızı test edecek soruların çıkma olasılığı daha yüksektir, bu nedenle bu konuları öncelikli olarak çalışın. Ardından, konularla ilgili neden-sonuç ilişkileri ve muhtemel paragraf soruları fikirleri gibi daha geniş içeriklere dair notlarınızı gözden geçirin. Bunlar için ezber pek işe yaramaz; konuyu, soruya yazılı olarak cevap verebilecek kadar iyi anlamış olmanız gerekir.

Özellikle, gözden geçirmeniz gereken çok fazla şey varsa bu durum bunaltıcı gözükebilir, bu yüzden yavaş ilerleyin. 35 veya 40 dakika kadar çalışıp ardından 5 dakikalık aralar vermek oldukça iyi bir fikir. Sınavdan önceki gece tüm bilgileri beyninize doldurmaya çalışırsanız, ‘aşırı yükleme’ sonucu ders çalışma odağınızı kaybedersiniz ve bunu geri kazanmak için daha fazla uğraşmanız gerekir. Bu nedenle, yalnızca son gece değil, sınavdan önceki birkaç gün boyunca tekrar yapmanızda fayda var. Böylece, her şeyi farklı zamanlarda birden fazla kez gözden geçirmiş olursunuz ve bilgileriniz de daha kalıcı olur.  

Başkasıyla birlikte çalışın

Konuları ne kadar anladığınızı gerçekten test etmek istiyorsanız, onları sınıfınızda olmayan birine anlatmaya çalışın. Bildiklerinizi bir aile bireyine ya da arkadaşınıza hatırladığınız kadarıyla ‘öğretmeyi’ deneyin. Bu sayede konuları ne kadar anladığınızı ve ne kadar iyi bağlantılar kurabildiğinizi görme imkanına sahip olursunuz.

Size yardım edecek bir çalışma partneri ya da aile üyesi varsa, size konularla ilgili sorular sormalarını isteyin. Bunu yaparken, takıldığınız ya da hatırlayamadığıınız yerlerin bir listesini yapın. Sorular bittikten sonra, bu listedeki konuları tamamiyle anlayana kadar çalışın.

Son olarak, bilgileri hatırlamanıza yardımcı olacak ipuçlarını, önemli tarihleri ve kısa özet bilgileri bir kağıda yazın ki sabah büyük sınavınızdan önce tekrar göz atabilesiniz.

Son hazırlıklar

Hiçbir şey sınavınızı bütün gece çalışmak kadar kötü etkileyemez. Tüm gece ayakta kalmak ve olabildiğince çok bilgiyi aklınıza doldurmak cazip gelse de, sınavdan önceki gece muhakkak uyumalısınız. Aksi takdirde sınav zamanı geldiğinde öğrendiğiniz bilgileri hatırlayamıyor olacaksınız, çünkü beyniniz ‘hayatta kalma’ modunda çalışıyor olacak.

Sınav sabahı, bol miktarda enerji içeren sağlıklı bir kahvaltı yaptığınızdan emin olun. Sabah boyunca, yemek yerken, eşyalarınızı okul dolabınıza yerleştirirken ya da sınıfa giderken kendi hazırladığınız çalışma kağıdını gözden geçirin. Sınav zamanı geldiğinde ve artık kağıdı bir kenar bırakmanız gerektiğinde rahat olun. Çünkü, beyninizin bu sınavda en yüksek performansı göstermesine yardımcı olabilmek için elinizden gelen her şeyi yaptınız!

Kaynak: https://www.egitimpedia.com/kategori/egitim-2/ortaokul/