Araştırma: Çocukların Beyin Gücü Hareket, Uyku ve Ekran Zamanı İle İlişkili

Araştırma: Çocukların Beyin Gücü Hareket, Uyku ve Ekran Zamanı İle İlişkili

28.10.2018 367

Araştırmacılara göre çocukların zihinsel becerilerine yönelik testlerden yüksek puanlar almaları üç davranışlarına bağlı: Günde en az 60 dakika fiziksel aktivite, günde 9 ila 11 saat arası uyku ve günde iki saati geçmeyen sınırlı ekran saati.

Dünyanın en bilinen medikal dergilerinden Lancet‘de yayınlanan araştırmada, yaşları 8 ila 11 arasında 4,524 çocuk, dil becerlleri, hazıfa, planlama becerisi ve zihinsel çalışmaları tamamlama hızlarını ölçen altı standart teste göre değerlendirildi.

Bu üç davranış kriterine uyan çocuklar, bunlara uymayan çocuklarla kıyaslandığında testlerden yüzde 4 daha yüksek puan aldılar. Hem ekran süresi hem de uyku süresi koşuluna uymak, her ikisine de uymayanlarla karşılaştırıldığında test puanlarında yüzde 5.1’lik bir artış ile ilişkilendirildi. Çocukların sadece yüzde 5’i her üç kritere de uyarken, yaklaşık yüzde 30’u hiçbir kritere uymuyordu.

“Ekran süresi uykuyu da etkiliyor olabilir,” diyor British Columbia Üniversitesi araştırmacılarından Jeremy J. Walsh. “Uyku, beyinlerimizin şekillenmesinde hayati bir rol oynuyor. Bilişsel gelişimlerinin en uygun seviyede olması için çocukların günde 9 ila 11 saat uyku uyumaları gerekiyor.”

 

Kaynak: https://www.egitimpedia.com/arastirma-cocuklarin-beyin-gucu-hareket-uyku-ve-ekran-zamani-ile-iliskili/